01/05/2023

Hemels wonen in Voorburg

Huub van Heesewijk wist zeker dat hij altijd in Den Haag zou blijven wonen. Toch verhuist hij komende zomer naar Voorburg, naar één van de 19 appartementen in de getransformeerde Fonteinkerk. Zeker nu de steigers zijn weggehaald en nog beter is te zien wat een bijzonder gebouw het gaat worden, kan hij niet wachten. “Het is heel spannend,” zegt Huub, die misschien nog wel enthousiaster is dan andere bewoners omdat hij architect is van beroep.

Terug naar de tekentafel
De appartementen zijn inmiddels allemaal verkocht. Architect Pelle Poiesz (HP Architecten in Rotterdam) vertelt dat het plan om bovenop de kerk te bouwen pas later ontstond. “Omwonenden gaven aan niet gelukkig te zijn met de keuze voor een gebouw naast de kerk. Wat in eerste instantie wel de bedoeling was. Door hun inbreng zijn we weer terug naar de tekentafel gegaan, met dit ‘optopmodel’ als resultaat.” Reacties van betrokkenen en lokale overheden zijn vanaf dat moment onverminderd positief. Huub: “Volgens mij had het niet op een andere manier kunnen gaan. Ik kan me niet voorstellen dat je dit in één keer zo ontwerpt. Maar nu klopt het helemaal.”

Kenmerkend gebouw
De architect van de originele kerk moet volgens Pelle een bevlogen man zijn geweest met “een aandacht voor details zoals je het nu nauwelijks nog ziet.” Aan de ene kant noemt Pelle het een cadeau om mee te werken en tegelijk was hij er zich van bewust dat hij “dat mooie werk van toen kapot moest maken, in ieder geval voor een deel.” Hoe doe je dat? “Door met respect aan het werk te gaan.” Nu zijn de kerk die al jaren leeg stond en het appartementengebouw tot een fraai eigentijds geheel gesmeed. Pelle: “Onlangs kwamen er mensen kijken die in het bestuur van de kerk hadden gezeten. Ik vond het best spannend omdat zij zich zo persoonlijk betrokken voelen bij het gebouw. Ze waren gelukkig heel blij.”

Halverwege 2021 kwam Huub voor het eerst met de plannen voor de kerk in aanraking. Nu fietst hij regelmatig langs om te kijken. “Iedere keer krijgt het meer vorm. En iedere keer word ik enthousiaster.”

Meer info over het project De Fonteinkerk.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer