Fonteynenburghlaan, Voorburg:

nieuwbouw in en op de Fonteinkerk

Samen met AIVM kochten we de Fonteinkerk in Voorburg van de Protestantse Gemeente Voorburg. Het kerkgebouw is sinds september 2014 niet meer in gebruik. De bouw van de 19 appartementen is in januari 2022 gestart. Alle appartementen zijn verkocht.

Nieuwbouw op de kerk
Bovenop de kerk worden 3 extra verdiepingen gebouwd. Dit zogenaamde ‘optopmodel’ is samen met omwonenden bedacht tijdens een participatietraject, geïnitieerd door de gemeente Leidschendam-Voorburg. Er is bewust gekozen om de stijl van de nieuwbouw duidelijk af te laten wijken van de architectuur van de kerk. Zo blijft duidelijk zichtbaar wat oud en wat nieuw is aan het gebouw.

19 appartementen
In totaal komen er 19 appartementen in het gebouw: 8 in de kerk en 11 in de nieuwbouw. De woonoppervlaktes variëren tussen ca. 104 en 214 m2. Alle appartementen krijgen een eigen buitenruimte (terras of balkon(s)). Doordat er openingen worden gemaakt in de dichte gevels van de kerk krijgen de appartementen veel licht van buiten.

Ontwerp
Door de transformatie van en nieuwbouw op de kerk ontstaat er een nieuwe toekomst voor dit gebouw. Op dit moment is het gebouw naar binnen toe gekeerd. Door de transformatie raakt het gebouw beter geïntegreerd met de plek. Het gebouw opent zich naar de Vliet en naar de rest van de omgeving.

Planning
Alle woningen zijn verkocht en de bouw is in januari 2022 gestart. In juli 2023 worden alle woningen opgeleverd.

Fonteinkerk
De Fonteinkerk uit 1958, ontworpen door architect G.W. van Essen, bestaat uit een hoofd- en bijgebouw. Opvallend zijn de twee betonnen pylonen met in één van die torens een luidklok, die bij Petit Fritsen in Aarle-Rixtel werd gegoten. De klok droeg als randschrift: “O, alle gij dorstigen, komt tot de wateren.” Als gevolg van de krimpende geloofsgemeenschap ziet de Protestantse Gemeente zich genoodzaakt een aantal kerkgebouwen af te stoten.

Voorburg
De Fonteinkerk ligt aan de zuidwestkant van Voorburg aan de Vliet, met aan de overzijde het landgoed Dorrepaal. Voorburg is sinds 2002 onderdeel van de gemeente Leidschendam-Voorburg (74.669 inwoners).

Meer informatie vindt u op de website www.wonenindefonteinkerk.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer