Het woningtekort is actueler dan ooit.

Met het symbolisch slaan van de eerste paal gaf minister Hugo de Jonge vandaag – samen met Goudse jongeren- het startsein voor de bouw van 247 betaalbare jongerenwoningen volgens het 1828-concept. De komst van een 1828-vestiging in Gouda is hoognodig, getuige de bijna 3.000 jongeren die zich hebben aangemeld als geïnteresseerde.
Nederland gaat bijna naar de stembus. Dat er woningen moeten worden gebouwd, daar zijn de verschillende politieke partijen het wel over eens. Hoe sneller, hoe beter, wordt ook nog geroepen. Maar wat Ernest van der Meijde, directeur van Wibaut, betreft zijn we er dan nog niet. “Als de huidige regels en procedures gewoon blijven zoals ze zijn, verliezen we nog steeds veel tijd. Tijd die er eigenlijk niet is.”
Goed nieuws voor ons nieuwbouwproject in Duivendrecht: het bestemmingsplan is onherroepelijk. Hiermee komt de realisatie van ‘Nieuw Giessenhof’ weer een stap dichterbij. Rondom een hof komen drie gebouwen met daarin 36 woningen. Met architect Jeroen Atteveld van heren 5 Architecten spraken we over zijn ontwerp voor het plan. En vooral over de bijzondere manier waarop dit tot stand is gekomen.
Op verschillende plekken in Nederland werkt Wibaut aan plannen volgens het concept 1828: betaalbare huisvesting voor jongeren tussen 18 en 28 jaar. In Gouda zijn de plannen het verst gevorderd. Aan de Goudse Spoorsingel is zelfs al begonnen met het bouwrijp maken van de grond. De bedoeling is dat de eerste bouwwerkzaamheden over een klein half jaar van start gaan. Het wachten is op de omgevingsvergunning.
De Scheepmaker is door de vakjury genomineerd voor de Lieven de Key Penning 2023. De penning wordt jaarlijks door de gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Stem je ook op De Scheepmaker?
Op woensdag 7 juni was het feest op de voormalige Tjaden locatie in Haarlem. Onder toeziend oog van kopers en relaties hees wethouder Floor Roduner, samen met een aantal van de jongste bewoners, de vlag. Hiermee zijn de 32 woningen van het project Haarlem Buiten officieel opgeleverd.
Deze maand staan twee van onze 1828 projecten in de belangstelling van de media. Op NH Nieuws verscheen een artikel over onze vestiging in Haarlem. Over de enorme belangstelling, maar ook over de moeizame weg om tot realisatie te komen. Op radio Midvliet gaf een jongere uit ons woonpanel een interview over 1828 in Leidschendam. 
Een projectontwikkelaar leeft van verandering. Ieder plan voor een ontwikkeling brengt nu eenmaal met zich mee dat de bestaande omgeving verandert. Voor omwonenden is dat meestal even schrikken. Bij iedere ontwikkeling probeert Wibaut de betrokkenen zo snel mogelijk te vertellen wat er gaat gebeuren. En vooral uit te leggen dat nog lang niet alles is beslist. Sterker nog, vertelt Ernest van der Meijde :”Ik begin vaak met te zeggen dat een plan meestal verandert door de betrokkenheid van de buurt. Voor mij is dat participatie.”
Is het leuk om community manager te zijn voor het project 1828? Sjoerd Walda (25) hoeft er niet lang over na te denken. “Je bent op een positieve manier bezig met een serieus maatschappelijk probleem.” In augustus vorig jaar zag Sjoerd, die werkt als nieuwbouwmakelaar in Amsterdam, een filmpje voorbijkomen van 1828. “Het sprak me meteen aan.”
Huub van Heesewijk wist zeker dat hij altijd in Den Haag zou blijven wonen. Toch verhuist hij komende zomer naar Voorburg, naar één van de 19 appartementen in de getransformeerde Fonteinkerk. Zeker nu de steigers zijn weggehaald en nog beter is te zien wat een bijzonder gebouw het gaat worden, kan hij niet wachten. “Het is heel spannend,” zegt Huub, die misschien nog wel enthousiaster is dan andere bewoners omdat hij architect is van beroep.   
𝐷𝑒𝑧𝑒 𝑠𝑡𝑒𝑒𝑛 𝑖𝑠 𝑔𝑒𝑙𝑒𝑔𝑑 𝑜𝑝 𝑑𝑒 𝑑𝑒𝑟𝑡𝑖𝑒𝑛𝑑𝑒 𝐴𝑝𝑟𝑖𝑙 𝑣𝑎𝑛 𝘩𝑒𝑡 𝑗𝑎𝑎𝑟 𝑜𝑛𝑧𝑒𝑠 𝘩𝑒𝑟𝑒𝑛 𝑛𝑒𝑔𝑒𝑛𝑡𝑖𝑒𝑛𝘩𝑜𝑛𝑑𝑒𝑟𝑑 𝑧𝑒𝑣𝑒𝑛 𝑒𝑛 𝑣𝑖𝑗𝑓𝑡𝑖𝑔. In 1957 was het de echtgenote van de wijkpredikant die de eerste steen legde. Nu -66 jaar later- hebben wij dit symbolisch herhaald.
Het concept 1828 is bedoeld voor jonge starters op de woningmarkt. Soms roept het wel eens een sceptische vraag op van een buurtbewoner, (“En wat gaan al die jongeren hier dan doen”) maar meestal zijn de reacties warm en positief. Ook bij de gemeente Velsen was dat zo. San van der Zeijden is projectleider gebiedsontwikkkeling bij de gemeente en weet nog precies wat haar reactie was toen zij voor het eerst met het concept in aanraking kwam.
Onvoorspelbaar is het leven soms. Na 15 jaar in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt, besloten Remco en Cathalijne weer terug te keren naar Nederland. Nog even en hun twee jongens moesten naar de middelbare school en dat leek het aangewezen moment om in Amsterdam, als het even kon, in het centrum een leuk huis te gaan zoeken. En nu, een paar weken voor de verhuizing, staat Remco te stralen in hun nieuwe woning in Haarlem Buiten.
Wibaut heeft een nieuw logo. Deze visuele verandering heeft te maken met de verandering in strategie van Wibaut. Ernest van der Meijde vertelt meer over die verandering.
Donderdag 8 juli was het eindelijk zover. De eerste steen voor de Zuid Schalkwijkerweg werd gelegd door Joop Tjaden – voormalig directeur en eigenaar van het bedrijf Tjaden dat lange tijd op de Zuid Schalkwijkerweg was gevestigd. Tevens was het de eerste keer dat we elkaar weer konden ontmoeten op anderhalve meter.

De oorlog in Oekraïne raakt ons diep.

Wij maken ons grote zorgen over de vluchtelingen uit Oekraïne. Zij zoeken massaal bescherming in buurlanden. Ruim 1,5 miljoen mensen zijn het land inmiddels ontvlucht. Vele anderen proberen het land te verlaten en in veiligheid te komen. Zij hebben dringend onze hulp nodig. 

Wibaut werkt dagelijks aan het realiseren van woningen voor de grote groepen mensen in Nederland die een geschikte woning hard nodig hebben. Begin maart zijn we ook een project gestart om Oekraïense vluchtelingen op te halen bij de Poolse grens en ze in het westen onderdak te verschaffen en te voorzien in de eerste levensbehoeften. Ons verzoek: help ons helpen!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer