17/11/2021

Wibaut groeit met scaling-up methode

Wibaut groeit met scaling-up methode

Wibaut zit in een transitie en groeit volgens de scaling up  methode waar Bart van Nol, die de scale-up  Wibaut begeleidt, meer over vertelt in dit interview. 

Wat voor bedrijf mag de term scale-up gebruiken?

Een scale up is een bedrijf dat over een periode van 3 jaar minimaal 20% per jaar of meer gegroeid is en meer dan een miljoen omzet heeft en waar tien of meer mensen werken. Bij scale ups implementeren we een methode die scaling-up genoemd wordt. De methode helpt scale-ups om duurzaam te groeien en wordt momenteel internationaal door ongeveer 70.000 scale-ups gebruikt. 

Wat betekent dat eigenlijk; duurzaam groeien?

 Als je groeit komen er elke keer nieuwe problemen op je bord. Wij helpen het team, om typische groeiproblemen van scale-ups op te lossen. Die typische problemen gaan eigenlijk altijd over vier dingen: 

  • Mensen
  • Strategie
  • Uitvoering van die strategie
  • Het business model en geldzaken

 

Hoe begin je met het maken van een scaling-up plan?

De basis bestaat uit persoonlijke, eenvoudige vragen. Die gaan over het waarom en het bestaansrecht van het bedrijf. De belangrijkste vragen zijn:

  • Waarom bestaan wij eigenlijk ( de purpose). Waarom zou het jammer zijn als wij niet meer bestaan? 
  • Waar zijn we echt goed in? Oftewel: wat zijn de kerncompetenties?
  • Welke kans zien we en waar willen we voor gaan?

 

Wanneer je deze vragen beantwoord heb je helder en inzichtelijk wat de company culture is, hoe je met elkaar wil samenwerken. Dan bepaal je daarna welk uitdagende avontuur je met dat bedrijf zou willen realiseren. Iets voor van ver in de toekomst, we blijven zoeken tot we het meest uitdagende en gewenste avontuur gevonden hebben. En die noemen we de BHAG, dat staat voor Big Hairy Audacious Goal. Dit doel heeft ambitie, je hebt het niet zomaar voor elkaar. De BHAG van Wibaut is: Woongeluk voor iedereen.

Deze term komt uit de filosofie van Jim Collins. Wanneer je uiteindelijk je  hebt gevonden, maak je een backward-planning met je team. Zo werk je met het einddoel in zicht en weet je wat je morgen moet doen en leer je welke prioriteiten je moet stellen.

Wat is volgens jou nu de grootste uitdaging voor Wibaut?

Wibaut is bezig met een professionaliseringsslag. De uitdaging voor Wibaut ligt denk ik vooral in de communicatie naar buiten, naar stakeholders, gemeenten en buurtbewoners. Hoe krijg je mensen mee in de missie van Wibaut, die missie is namelijk ontzettend mooi en ook maatschappelijk relevant: Want hoe creëer je betaalbare woningen voor iedereen en hoe communiceer je dit helder naar alle partijen zoals gemeente en buurtbewoners om deze woningen ook te realiseren. Dat is nu de focus van de scale-up.

Interesse om met en binnen Wibaut te groeien? Daar hoef je geen Bouwkunde voor te hebben gestudeerd. We zoeken namelijk een Acquisiteur en een Assistent Financial Controller. Bekijk hier alle vacatures.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer