17/11/2021

Wibaut groeit met scaling-up methode

Wibaut groeit met scaling-up methode

Wibaut zit in een transitie en groeit volgens de scaling-up methode. Bart van Nol – die de scale-up bij Wibaut begeleidt – vertelt er over in dit interview. 

Wat voor bedrijf mag de term scale-up gebruiken?

Een scale-up is een bedrijf dat over een periode van 3 jaar minimaal 20% per jaar of meer gegroeid is en meer dan een miljoen omzet heeft en waar tien of meer mensen werken. Bij scale-ups implementeren we een methode die scaling-up genoemd wordt. De methode helpt bedrijven om duurzaam te groeien en wordt momenteel internationaal door ongeveer 70.000 scale-ups gebruikt.

Wat betekent dat eigenlijk; duurzaam groeien?

Als je groeit komen er elke keer nieuwe problemen op je bord. Wij helpen het team bij het oplossen van typische groeiproblemen. Die problemen gaan eigenlijk altijd over vier dingen: 

  • Mensen
  • Strategie
  • Uitvoering van die strategie
  • Het business model en geldzaken

 

Hoe begin je met het maken van een scaling-up plan?

De basis bestaat uit persoonlijke, eenvoudige vragen. Die gaan over het waarom en het bestaansrecht van het bedrijf. De belangrijkste vragen zijn:

  • Waarom bestaan wij eigenlijk (de purpose). Waarom zou het jammer zijn als wij niet meer bestaan?
  • Waar zijn we echt goed in? Of anders gezegd: wat zijn de kerncompetenties?
  • Welke kansen zien we en waar willen we voor gaan?

 

Wanneer je deze vragen beantwoordt, krijg je helder en inzichtelijk wat de company culture is, hoe je met elkaar wilt samenwerken. Dan bepaal je daarna welk uitdagend avontuur je met dat bedrijf zou willen realiseren. Iets voor ver in de toekomst, we blijven zoeken tot we het meest uitdagende en gewenste avontuur gevonden hebben. En die noemen we de BHAG, dat staat voor Big Hairy Audacious Goal. Dit doel heeft ambitie, je hebt het niet zomaar voor elkaar.

Deze term komt uit de filosofie van Jim Collins. Wanneer je uiteindelijk je BHAG hebt gevonden, maak je een backward-planning met je team. Zo werk je met het einddoel in zicht en weet je wat je morgen moet doen en leer je welke prioriteiten je moet stellen.

Wat is volgens jou nu de grootste uitdaging voor Wibaut?

Wibaut is bezig met een professionaliseringsslag. De uitdaging voor Wibaut ligt – denk ik – vooral in de communicatie naar buiten: naar stakeholders, gemeenten en buurtbewoners. Hoe krijg je mensen mee in de missie van Wibaut? Die missie is namelijk ontzettend mooi en maatschappelijk heel relevant: hoe creëer je betaalbare woningen voor iedereen en hoe communiceer je dit helder naar alle partijen zoals gemeente en buurtbewoners om deze woningen ook te kunnen realiseren. Dat is nu de uitdaging van de scale-up.

Interesse om met en binnen Wibaut te groeien? Daar hoef je geen Bouwkunde voor te hebben gestudeerd. We zoeken momenteel namelijk een Financial Controller. Bekijk hier alle vacatures bij Wibaut.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer