10/01/2023

Participatie: een hoop gedoe of een uitgelezen kans?

Omgevingswet zorgt voor veel vragen

Participatie is niet een noodzakelijk kwaad, maar biedt juist kansen om een plan voor een ontwikkeling sterker te maken. Dat is wat betreft Jolijn Goertz, van communicatiebureau De Wijde Blik, de reden voor het organiseren van de zogeheten Participatieparade. Op 30 maart zal in Basecamp in Utrecht met verschillende sprekers en boeiende sessies aandacht worden besteed aan participatie. Jolijn: ”Met de komst van de Omgevingswet is participatie actueler dan ooit, omdat daarmee het initiatief bij de ontwikkelaar komt te liggen en dat roept natuurlijk vragen op. ”

Wibaut

Los van eventuele verbeterpunten van een plan getuigt het ook gewoon van respect voor de buurt om omwonenden bij het plan te betrekken, stelt zij. “Een ontwikkeling betekent dat er iets gaat veranderen en dan is het normaal (of dat zou het moeten zijn) dat je de betrokkenen vertelt wat er gaat veranderen en wilt weten hoe zij daar tegenaan kijken.” Jolijn geeft regelmatig trainingen over participatie en gebruikt daarbij vaak een voorbeeld uit de praktijk van Wibaut.

Kerk

Want bij het plan van Wibaut voor de transformatie van de Fonteinkerk in Voorburg zorgden de reacties van omwonenden voor een radicale koerswijziging. Was er eerst sprake van een appartementengebouw dat naast de kerk zou gaan verrijzen, overleg met de buurt leidde ertoe dat dat deel van het plan van tafel ging en werd vervangen door drie verdiepingen bovenop de kerk. Jolijn :”Dat is een goed voorbeeld van een ontwikkelaar die de informatie uit de buurt omzet in een beter plan.”

Deelnemers

De Participatieparade wil de deelnemers kennis laten maken met de do’s en don t’s van participatie. Aan bod komen uiteenlopende zaken als de juridische kant, werkvormen, communicatiemiddelen en samenwerking. Vooral hoopt Jolijn de deelnemers de overtuiging mee te geven dat participatie een zinvolle bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van een bestaande leefomgeving. En dat het dus niet alleen maar gedoe is, maar juist een kans biedt.

De Participatieparade is een gezamenlijk initiatief van een aantal projectontwikkelaars, NEPROM en De Wijde Blik. De dag biedt ruimte voor ca. 80 deelnemers. Kijk voor meer info op www.departicipatieparade.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer