16/12/2022

Nieuwbouw Velsen sneller van start

 Gemeente volgt unieke procedure om de bouw van appartementen voor jongeren te versnellen. 

Het concept 1828 is bedoeld voor jonge starters op de woningmarkt. Soms roept het wel eens een sceptische vraag op van een buurtbewoner, (“En wat gaan al die jongeren hier dan doen”) maar meestal zijn de reacties warm en positief. Ook bij de gemeente Velsen was dat zo. San van der Zeijden is projectleider gebiedsontwikkkeling bij de gemeente en weet nog precies wat haar reactie was toen zij voor het eerst met het concept in aanraking kwam.

“Ik vond het waanzinnig interessant. Juist omdat het concept zich sterk maakt voor een doelgroep die het niet makkelijk heeft op de woningmarkt.” Van der Zeijden :”Voor een projectontwikkelaar is het een stuk lucratiever om een paar villa’s neer te zetten, maar Wibaut kiest heel bewust voor het maatschappelijk belang.”

Nog niet eerder
Dat sprak haar zo aan dat zij de aanvraag voor het 1828 project bij Santpoort Noord (194 woningen) de status van pilot gaf, wat tot gevolg had dat de nodige tijdrovende procedures konden worden overgeslagen. “Ik denk dat we een jaar winst hebben gemaakt.” Nog niet eerder gebeurde het dat een plan voor een nieuwbouwproject op deze manier door de ambtelijke molen werd geloodst. Vanzelf  ging het niet. “Ik heb wel even moeten lobbyen, maar dat ging best makkelijk omdat ik zo enthousiast was.” Nu is het nog even afwachten of de uitstoot van stikstof een rol gaat spelen, maar anders is er een redelijke kans, denkt van der Zeijden :”dat er eind volgend jaar al kan worden begonnen met de bouw.”

“Wibaut kiest heel bewust voor het maatschappelijk belang.”

Versnellen
Hoe beviel de samenwerking met Wibaut? Van der Zeijden :”Ze zijn flexibel. En weten dat de beste oplossing niet altijd de snelste oplossing is. Dat is belangrijk. En eerlijk gezegd, best bijzonder.”
Zelf verwacht zij dat de ‘pilot procedure’ binnen de gemeente breder ingezet gaat worden. “Dat past ook bij ons Actieprogramma Versnellen Woningbouw.”

Meer informatie over 1828 Santpoort-Noord.

Impressie van 1828 Santpoort Noord

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer