01/11/2023

Realisatie nieuwbouw in Duivendrecht een stap dichterbij

Goed nieuws voor ons nieuwbouwproject in Duivendrecht: het bestemmingsplan is onherroepelijk. Hiermee komt de realisatie van ‘Nieuw Giessenhof’ weer een stap dichterbij. Rondom een hof komen drie gebouwen met daarin 36 woningen. Met architect Jeroen Atteveld van heren 5 architecten spraken we over zijn ontwerp voor het plan. En vooral over de bijzondere manier waarop dit tot stand is gekomen.

Want het begin was nogal ongebruikelijk, vertelt Jeroen. Het was een paar jaar terug. Zijn bureau maakte samen met twee andere architectenbureaus kans om het ontwerp te mogen maken voor het nieuwbouwproject aan de Rijksstraatweg in Duivendrecht. Het bijzondere was dat de omwonenden eerst hun voorkeur hadden uitgesproken voor een architectuurstijl en vervolgens, als onderdeel van het participatietraject, een keuze maakten uit de ontwerpen van de drie architecten.

Zomerhuis, schuur en boerderij
Jeroen vertelt hoe hij aan het werk ging: “Ik wilde mij als een toekomstige bewoner voelen.” Hij verdiepte zich in de lokale historie en ontdekte dat tot niet eens zo lang geleden veel boerderijen in dit gebied stonden. “En op die boerenerven stonden naast een boerderij, een zomerhuis (waar de boer en zijn gezin verbleven) en een schuur.” Deze indeling nam Jeroen als basis voor zijn uiteindelijke ontwerp. Dat dus door omwonenden werd omarmd.

De 36 woningen in Nieuw Giessenhof bestaan uit 3 typen waarbij het appartementengebouw de boerderij verbeeldt en de eengezinswoningen de schuur en het zomerhuis. In het midden bevindt zich dan het boerenerf, waar kinderen kunnen spelen en bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Bijzondere participatie
Het participatietraject was bijzonder, vertelt de architect. In eerste instantie was het de bedoeling dat er 50 woningen zouden komen, maar veel omwonenden zagen dat niet zitten. “Eigenlijk vond ik dat zelf ook best veel. Het plan past nu beter op de locatie en in het dorp; zo zie je dat participatie een serieus positief effect kan hebben op een plan.”

Wat hem tijdens het participatieproces misschien nog het meest verbaasde, is dat toen een omwonende bij herhaling verklaarde dat het Wibaut vooral om de winst te doen was, Ernest hem uitnodigde om de cijfers in te zien. Zodat hij zelf tot achter de komma kon zien wat Wibaut verdiende aan de verkoop. En dat een ondergrondse parkeergarage echt geen optie was. “Dat heb ik nog geen andere ontwikkelaar zien doen.”

Start verkoop
Het is de bedoeling dat de verkoop van de woningen volgend jaar start. Wie zich nu alvast wil melden als geïnteresseerde kan zich inschrijven op de website www.nieuw-giessenhof.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer