02/12/2022

Jongeren in de rij voor nieuw woonproject, maar buurt sputtert tegen: ‘Kwetsend hoe ze ons neerzetten.’

Leidschendam werkt aan een nieuw bijzonder woonproject voor jongeren. Nog voordat de eerste paal is geslagen hebben zich al meer dan tweeduizend belangstellenden gemeld. Iedereen is dolenthousiast, behalve de buurt.

Omwonenden hebben al een actiegroep opgericht om de plannen tegen te houden. Ze vinden het gebouw te hoog, vrezen voor parkeerdruk en zijn bang voor lawaaiige feestjes. ,,Jammer dat er zoveel vooroordelen bestaan over jongeren”, zegt woningzoekende Nikki Visser (23). ,,Het is ook niet eerlijk. De klagers zitten in een comfortabel huis, voor ons is het bijna onmogelijk om aan betaalbare woonruimte te komen.”

Het plan om aan de Vlietweg 140 huurappartementen te realiseren voor (werkende) jongeren komt van projectontwikkelaars Wibaut en AIVM. Samen hebben zij het concept 1828 bedacht. In middelgrote gemeenten gaan ze op zoek naar stukken grond op incourante plekken. In samenspraak met de gemeente kopen ze die op en worden bestemmingsplannen aangepast om op die terreinen voor relatief weinig geld goede starterswoningen te bouwen. In Leidschendam gebeurt dat op het oude terrein van een timmerfabriek.

Goed plan
Wethouder wonen Bianca Bremer is enthousiast en hoopt op brede steun. ,,Alle politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma’s beloofd dat ze de woningnood onder jongeren willen aanpakken. Dit is een goed plan. Waar veel ontwikkelaars zeggen dat het niet mogelijk is om betaalbare woningen voor jongeren te bouwen, lukt het deze partij wel een mooi project neer te zetten waarvan 80 procent in het sociale segment zit.”

“Waar hun ouders kasten vol cd’s hadden, heeft deze generatie Spotify”, Joeri van Ommeren, Architect

Het bijzondere aan 1828 is dat de ontwikkelaar eigenaar blijft. Het is dus geen beleggingsobject dat na oplevering wordt doorverkocht. Daarmee houdt zij ook de supervisie over het gebouw. Alleen jongeren in de leeftijd van 18 tot 28 jaar komen in aanmerking. Ze krijgen een tijdelijk huurcontract van maximaal vijf jaar. Tijdens deze periode blijven de jaren dat ze staan ingeschreven voor een reguliere woning doortellen. Doorstroming lijkt daarmee verzekerd en het gebouw blijft zijn functie behouden als starterslocatie.

Ook in Gouda, Santpoort en Haarlem werkt Groep 1828 aan vergelijkbare projecten. Het gaat om studio’s voor starters die vanuit hun studentenwoning of ouderlijk huis doorstromen. De jongeren wonen zelfstandig in een compact appartement met eigen keuken en badkamer met daarbuiten in het gebouw voorzieningen en ruimten om samen te delen.

Liever minder ruimte
,,Appartementen met een of twee slaapkamers zijn te duur geworden om te realiseren”, zegt architect Joeri van Ommeren. ,,Voor deze doelgroep is ruimte ook helemaal niet zo belangrijk. Waar hun ouders bijvoorbeeld kasten vol cd’s hadden, heeft deze generatie Spotify.”

Toekomstige bewoners brengen zelf ideeën aan hoe de gemeenschappelijke ruimten kunnen worden ingevuld. Eerder deze week hield de projectontwikkelaar in Leidschendam een brainstormavond met jongeren. Daaruit kwam duidelijk de behoefte naar boven om met elkaar activiteiten te ondernemen en voorzieningen te delen. Zo komen er gemeenschappelijke wasmachines en de mogelijkheid om deelauto’s te gebruiken.

Na protesten uit de buurt heeft de architect het ontwerp van het gebouw al op onderdelen aangepast. Enkele jongeren hebben aangegeven kennis te willen maken met kritische omwonenden. ,,De meneer die klaagt dat hij straks vanaf de punt van zijn balkon de Vliet niet meer ziet, mag altijd bij mij langskomen”, zegt Nikki Visser.

Nikki Visser

Nikki Visser (23) is geboren en getogen in Leidschendam en werkt in de kinderopvang.
Ze doet vrijwilligerswerk voor de scouting en heeft al haar vrienden en kennissen in Leidschendam. ,,Ik woon sinds twee jaar anti-kraak in een bungalowhuisje met energielabel Z”, vertelt ze. ,,Anti-kraak is superleuk, maar niet zo goed voor je meubels en jezelf.” Een gemeenteraadslid van de SP tipte haar over dit project. Dezelfde partij mengt zich nu ook in de discussie die omwonenden hebben over het gebouw. ,,Ik kan mij voorstellen dat ze beide kanten van het verhaal willen horen, maar ik hoop echt dat het project er snel komt, anders ben ik straks te oud!”

Conner Veenendaal

Conner Veenendaal (21) is Leidschendammer in hart en nieren en heeft een baan in de koeltechniek.
,,Op mijn negentiende heb ik mij laten inschrijven bij Woonnet Haaglanden”, zegt hij. ,,Niet dat ik op een schopstoel zit, maar omdat ik weet dat het minstens vijf, zes jaar duurt voordat je kans maakt op een woning. Ik woon nu nog bij mijn vader. Het mooie van dit project is dat je het gebouw deelt met gelijkgestemden: mensen van dezelfde leeftijd die al werken en dus ook de fase van studeren voorbij zijn. De buitenwereld heeft een verkeerd beeld van de jongeren die hier komen te wonen. Het is kwetsend als wij bij voorbaat worden weggezet als overlastgevers.”

Shermar Holmond

Shemar Holmond (25) komt uit Den Haag, maar kijkt over de gemeentegrenzen om aan een felbegeerde woning te komen.
Hij werkt in het onderwijs en heeft twee kleine bedrijfjes opgezet: een op het gebied van zakelijke evenementen en een voor huiswerkbegeleiding van kinderen. ,,Ik heb al heel wat omzwervingen achter de rug. Op mijn negentiende uit huis gezet, tijdelijk onderdak gevonden bij een vriend, anti-kraak gewoond en in een deelwoning waar ik na drieënhalf jaar weer uit moest. Gelukkig is de band met mijn moeder weer goed en woon ik nu bij haar. Het mooie van dit project is dat er ook units komen voor start-ups en kleine bedrijfjes.”

Officiële bron: AD, Nico Heemelaar, 24/11/22

Fotograaf: Rob Lipsius

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer