De woningnood krijgt eindelijk de aandacht die het verdient, getuige de recente aandacht in de media en de plannen van het nieuwe kabinet. Maar geldt dat ook voor de woningnood onder jongeren? Ernest van der Meijde vraagt het zich af. “Bijna twee derde van de woningzoekenden zijn jongeren van 18 tot 35 jaar. Hiermee zijn jongeren de groep waar de nood het hoogst is. Toch lijkt niet iedere gemeente hiervan doordrongen,” merkt Van der Meijde, initiatiefnemer van jongerenhuisvestingsconcept 1828. Maar er gloort hoop, want inmiddels zijn er vier gemeentes in Nederland die meewerken aan de realisatie van een 1828-vestiging in hun gemeente.
Noodgedwongen thuis wonen
Waarom is de nood juist onder jongeren zo hoog? “Vanwege de enorme wachtlijsten hebben jongeren geen toegang tot woningen van woningcorporaties. Een hypotheek is voor een startende jongere niet te krijgen. Noodgedwongen blijven ze bij hun ouders wonen of moeten ze genoegen nemen met een veel te kleine kamer voor te veel geld. Ze zitten aan alle kanten vast.”
25.000 jongeren
Ernest speelt met het concept 1828 in op de enorme behoefte van jongeren aan een betaalbare huurwoning. “Wij realiseren betaalbare studio’s en appartementen voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar. Starters die aan het begin staan van hun werk- en wooncarrière. In 1828 hebben ze een eigen plek met keuken en badkamer en in het gebouw zijn voorzieningen om te delen. Zoals een plek om te sporten of film kijken, een terras, wasmachines en deelauto’s. “Je hebt de vrijheid om hiervan gebruik te maken en mee te doen met activiteiten. Maar ook de vrijheid om je eigen gang te gaan als je daar behoefte aan hebt,” legt Van der Meijde uit. Dat het concept jongeren aanspreekt, blijkt wel uit de grote hoeveelheid inschrijvingen: de teller staat op ruim 25.000.De betaalbaarheid van de woningen speelt hierbij ook een rol. “Dit komt doordat veel voorzieningen gedeeld kunnen worden en doordat 80 procent van de woningen in het sociale segment zit. Hierdoor hebben veel jongeren recht op huursubsidie.”
Woorden, geen daden
Haarlem, Velsen, Leidschendam en Gouda lopen al warm voor het 1828-concept. Maar dat geldt helaas niet voor alle gemeentes. 1828 diende de afgelopen vier jaar ruim 60 bouwplannen in, waarmee minimaal zo’n 5.000 woningen gebouwd hadden kunnen worden. Slechts vier gemeentes werken mee. “Er staan vaak mooie woorden in de woonvisie, maar deze worden niet omgezet in daden. Terwijl juist gemeentes kunnen bijdragen aan de oplossing. Bijvoorbeeld door locaties aan te wijzen en partijen die bereid zijn te investeren in jongerenhuisvesting te ondersteunen.” Ernest hoopt dan ook dat andere gemeentes het positieve geluid van de eerste vier vooroplopers snel zullen volgen.
Alle seinen op groen in Gouda
In de Spoorzone in Gouda komt een 1828-vestiging met 241 woningen. Waarom lukt het in Gouda wel? Wethouder Rogier Tetteroo (Wonen en Ruimtelijke Ordening, PvdA) geeft het antwoord: “De woningnood onder jongeren in Gouda is groot. Meer dan 6.000 jongeren zijn op zoek naar een huurwoning, en maar 3,7% van de jongeren slaagt erin om binnen een jaar een huurwoning te bemachtigen. Die kun je niet in de kou laten staan. Daarom hebben we ons ingezet voor 1828. Zoiets kennen we echt nog niet in Gouda. We hebben afgesproken dat Goudse jongeren voorrang krijgen bij de toewijzing.” Ook het feit dat jongeren na 5 jaar doorstromen vindt Tetteroo positief. “Wie 28 jaar wordt, kan zijn contract uitzitten, maar niet blijven hangen. Dan wordt het tijd de vleugels uit te slaan. Daar geloof ik ook in. We werken in Gouda immers ook hard aan extra reguliere woningen.”
In actie
Van der Meijde hoopt dat meer gemeentes de noodzaak van betaalbare huisvesting voor jongeren gaan inzien. In zijn gesprekken met jongeren merkt hij dat het niet hebben van een eigen plek grote gevolgen heeft, ook op sociaal vlak. Zo neemt eenzaamheid onder jongeren steeds meer toe. Ook de resultaten van een landelijk onderzoek van 1828 onder bijna 1.850 jongeren laten zien dat zij zich enorm zorgen maken over het niet kunnen vinden van een woning. “Geen woning zet hun leven letterlijk op pauze. Daar moeten we met z’n allen iets aan doen.”
Participatie met omwonenden én jongeren
Het concept 1828 is mede tot stand gekomen door input die is verkregen tijdens sessies met jongeren. En de mening van deze toekomstige bewoners blijft belangrijk in de verdere uitwerking van de plannen in steden. Zo heeft elke stad waar 1828 kansen ziet een woonpanel met lokale jongeren. Zij denken mee over de invulling van de gemeenschappelijke voorzieningen en gedeelde faciliteiten. Zo wordt elke 1828-vestiging op maat gemaakt voor die specifieke locatie. En om te zorgen dat het plan ook aansluit op de omgeving, vindt ook altijd een intensief participatietraject plaats met omwonenden en andere belanghebbenden.