28/10/2022

Bijzondere muurschildering geeft kleur aan Spaarndamseweg

Wethouder Floor Roduner en toekomstige bewoners van 1828 Haarlem legden samen de laatste hand aan een muurschildering op het transformatorstation aan de Spaarndamseweg. Door 1828 op de muur te spuiten, droegen zij hun visuele steentje bij aan de plek waar ze op een dag hopen te gaan wonen. Het transformatorstation gaat plaatsmaken voor een woongebouw met appartementen voor jongeren en een horecavoorziening.

De muur van het transformatorstation waar nu het kunstwerk prijkt, was beklad met onvriendelijke teksten. “Een doorn in het oog van omwonenden en vandaar het besluit om de muur te laten schilderen,” legt Ernest van der Meijde, initiatiefnemer van 1828, uit. De vogels op het kunstwerk staan symbool voor uitvliegen en een eigen weg vinden. Een verwijzing naar de doelgroep van 1828; (werkende) jongeren tussen 18 en 28 jaar, die vanuit een studentenwoning of het ouderlijk huis doorstromen en klaar zijn voor een volgende stap in hun wooncarrière.

Samen met lokale jongeren geven ontwikkelaar en architect in een zogenaamd woonpanel invulling aan het woongebouw. Wessel, een van de leden van het woonpanel, vindt het kunstwerk zo mooi dat hij het bijna jammer vindt dat het gesloopt gaat worden. “Maar ik ben heel blij met de komst van 1828. Een eigen plek vinden en dan ook nog betaalbaar is echt heel lastig. Ik ben blij dat 1828 hier verandering in gaat brengen.”

Ook wethouder Roduner kan zich hierin vinden: “Ik vind het een gaaf project. Het voegt echt iets toe aan de stad. Jongerenhuisvesting is in deze gemeente hard nodig. De muurschildering met de vrolijke kleuren is nu al een toevoeging voor de buurt. Dat smaakt naar meer.”

Hou vol!

Het kunstwerk van Phylos Donkertino en Ben Plummer bevat nog een bijzondere boodschap voor de buurt; de tekst “Hou vol!”. Ooit op de muur gezet om een zieke buurvrouw aan de overkant van de straat een hart onder de riem te steken. Een boodschap waar ook voorbijgangers kracht uit halen. “Nu al trekt het kunstwerk de aandacht. Veel mensen hebben de neiging te stoppen. We krijgen alleen maar positieve reacties.” “Hier vrolijk je helemaal van op,” geeft een fietser aan. Een andere voorbijganger hoopt “dat ze het op meer plekken in Haarlem gaan doen.”

Wethouder Roduner en jongeren leggen laatste hand aan muurschildering

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer