18/07/2021

‘Nederland is niet te vol’

Het grote tekort op de woningmarkt kan niemand die het nieuws volgt of een huis zoekt zijn ontgaan. Een geschikte woning is voor een groeiende groep mensen nauwelijks nog bereikbaar. Momenteel telt Nederland 315.000 woningzoekenden. Ongeveer 60.000 mensen wonen in woonsubstituten, zoals caravans en vakantiehuizen.

Daarnaast blijven jongeren langer bij hun ouders wonen, omdat zij geen passende woonruimte kunnen vinden. Het probleem is duidelijk, maar waar liggen de oplossingen? Wibaut laat zich hierbij graag inspireren door experts als Prof. Dr. P.J. Peter Boelhouwer. In dit artikel zetten we een aantal van zijn oplossingsrichtingen op een rij.

Transformatie

“Transformatie is zeker een oplossing voor het huizentekort”, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarktbeleid aan de TU Delft. “Sinds 2014 komen er jaarlijks tussen de 8.000 en 10.000 woningen bij door transformatie. Tegelijk gelden wel een aantal belangrijke randvoorwaarden, denk daarbij bijvoorbeeld aan de locatie: “Veel kantoren staan langs rijkswegen of op industrieterreinen. Daar kan je minder goed woningen plannen.”

Bijbouwen

“Nederland is helemaal niet vol. In Londen wonen 14 miljoen mensen op het oppervlak van de Provincie Utrecht. Het zijn de keuzes die we maken, waardoor het gaat wringen. Bijbouwen is vooral de oplossing voor het woningtekort”, zegt Boelhouwer, “en het lijkt er niet op dat dat de komende jaren gaat gebeuren.” Hij wijst op het gedaalde aantal verstrekte bouwvergunningen van de afgelopen twee jaar. “Dat betekent dat de komende jaren minder gebouwd gaat worden terwijl er juist meer gebouwd moet worden. De krapte zal dus verder toenemen en daarmee de gekte.”

Geld

Boelhouwer: “De woonproblemen oplossen, kost kortweg veel geld. We stellen hoge eisen aan nieuwe woningen: de woningen moeten duurzaam zijn, in het stedelijk gebied worden gebouwd en aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Bij het maken van de plannen is niet realistisch gekeken naar wat ze betekenen qua kosten. Wat kost het als we aan al deze eisen willen voldoen?”

Minder regels

Boelhouwer ziet ook kansen in het verminderen van de regeldruk (‘waarbij je wel moet bedenken dat de meeste regels er niet voor niets zijn’). Boelhouwer: “Als je de regels versoepelt, komt er heel wat woongelegenheid bij. Nu is het bijvoorbeeld heel lastig om in een vakantiewoning te wonen, een Tiny House neer te zetten of een woning te splitsen. Er zijn andere oplossingen dan alleen maar bouwen. Maar met alleen die alternatieve oplossingen komen we er niet. Daarvoor is het absolute tekort simpelweg te groot.”

Bronnen:

Deze citaten zijn overgenomen uit verschillende dagbladen en met toestemming van Prof. Dr. P.J. Boelhouwer hier gepubliceerd.

Peter Boelhouwer over het woningtekort

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer