03/04/2021

Aan het Spaarne in Haarlem-Noord komen 140 appartementen voor jongeren

Een antwoord op de ernstige woningnood onder jongeren, dat moet het nieuwe wooncomplex zijn dat in Haarlem-Noord wordt gebouwd. Aan de Spaarndamseweg komen 140 appartementen voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar. Het bouwplan gaat nu de inspraakfase in.

Op de hoek van de Schoterbrug en de Spaarndamseweg ligt nu nog een transformatorstation dat niet meer in gebruik is. Het is een aantal jaar terug gekocht door de ontwikkelaars Wibaut en AIVM om er een wooncomplex speciaal voor jongeren te bouwen. Het bouwplan werd donderdag tijdens de commissievergadering (ontwikkeling) van de gemeente besproken.

6.500 inschrijvingen

“De vraag naar dit type woningen is groot”, zegt Ernest van der Meijde van ontwikkelaar Wibaut. “Voor deze locatie hebben we al bijna 6.500 inschrijvingen.” 1828 is de naam van het woonconcept, vernoemd naar de leeftijd van de beoogde doelgroep voor de woningen. Het idee is om de 1828-wooncomplexen op meerdere plekken in Nederland te bouwen. Zo ook in Bloemendaal, maar daar wil het niet erg vlotten. Haarlem daarentegen is een van de plaatsen waar de bouwplannen zich al in een vergevorderd stadium bevinden.
De appartementen worden vrij klein, tussen de 25 en 30 vierkante meter. Verder moeten in het gebouw veel gedeelde voorzieningen komen: een wasruimte, fietsenberging, daktuin en lobby bijvoorbeeld. De huurprijs wordt tussen de 394 euro (eenpersoonsappartement) en de 850 euro (tweepersoonsappartement).

Duurzaamheid en parkeren

Het gebouw wordt aardgasloos, er komen zonnepanelen op het dak en hemelwater wordt in het Spaarne geloosd. Ook worden er 11 bomen bij geplant. Samen met de komst van een daktuin, een groene overdekking op de parkeerplaatsen en fietsenstalling, en de plaatsing van nestkasten is er binnen het bouwproject ook ruimte voor de natuur gemaakt.

Maar, vanuit de buurt zijn er zorgen. “De parkeervoorzieningen in Land in Zicht en de Indische buurt staan nu al onder druk door een gebrek aan parkeerplaatsen”, zegt Wouter Stolp van de bewonerscommissie Land in Zicht, het wijkje aan de Botterboulevard dat naast de te bouwen jongerenflat ligt. Er staan 42 parkeerplekken ingetekend voor de 140 woningen. „Te weinig”, vindt Stolp. Hij vreest dat de parkeersituatie in zijn buurt daardoor “verder zal verslechteren.”

Jongeren en deelauto’s

Wethouder Floor Roduner (PvdA, Stedelijke Ontwikkeling) zegt hier niet bang voor te zijn: “Een lage parkeernorm voldoet hier. Jongeren hebben veel minder behoefte aan een eigen auto dan ouderen. Dat is een ontwikkeling die je door het hele land ziet. Jongeren gebruiken vaker het openbaar vervoer of een deelauto. Kijk maar naar de Steve Biko studentenflat iets verderop aan de Spaarndamseweg. Daar zijn ook geen parkeerproblemen.”

Als alles volgens planning verloopt, wordt het transformatorstation in het begin van 2023 gesloopt. De bouw van het appartementencomplex moet dan een paar maanden later – in het tweede kwartaal van 2023 – beginnen. Het complete stedenbouwkundig plan is hier te bekijken en gaat nu de inspraakfase in. Omwonenden en mensen die willen meedenken kunnen zich aanmelden voor een klankbordgroep via info@spaarndamseweg13.nl.

Bron: Haarlems Dagblad, 3 april 2021

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer