Is het leuk om community manager te zijn voor het project 1828? Sjoerd Walda (25) hoeft er niet lang over na te denken. “Je bent op een positieve manier bezig met een serieus maatschappelijk probleem.” In augustus vorig jaar zag Sjoerd, die werkt als nieuwbouwmakelaar in Amsterdam, een filmpje voorbijkomen van 1828. “Het sprak me meteen aan.”
Intermediair
Sinds ruim een half jaar is hij nu zo’n 12 uur per maand voor de locaties in Santpoort-Noord en Leidschendam de intermediair tussen de jongeren (de toekomstige bewoners) en de ontwikkelaar. “En dat gaat beide kanten op. Als de jongeren aangeven dat, ik zeg maar wat, een veilige fietsenberging wat hun betreft prioriteit heeft, geef ik dat door aan de ontwikkelaar. En als die samen met de gemeente weer een stap heeft gezet, meld ik dat aan de jongeren.”
Woonpanels
Iedere locatie van 1828 heeft een zogeheten woonpanel waarin jongeren zitting hebben die zich voor die locatie hebben ingeschreven als woningzoekende. “De bedoeling is dat ieder panel uit circa 20 jongeren bestaat.” Sjoerd praat ze maandelijks bij. Wat is het eigenlijk voor groep? “De meeste jongeren zijn 21 jaar en ouder, ze zijn aan het afstuderen of hebben een baan.” Heeft hij eigenlijk zelf een woning? “Ja, gelukkig wel, ik woon in Amsterdam. Met huisgenoten hoor, want anders is het niet op te brengen.”
Betrokken jongeren
Het gebeurt nogal eens dat 1828 in het nieuws is. Tenslotte is het een bijzonder concept voor een bijzondere doelgroep. Soms doet Sjoerd het woord tijdens een interview, soms begeleidt hij iemand uit het woonpanel die de vragen beantwoordt. ”Ik ben er ook bij tijdens participatiebijeenkomsten met omwonenden.” Wat Sjoerd het meeste inspireert, is de betrokkenheid van de jongeren bij 1828. “Natuurlijk is de één rustig en de ander extravert, maar ik merk aan alles dat veel jongeren blij zijn met 1828 en zich hier graag voor inzetten.”