“Wij geloven dat we het beste kunnen bijdragen als we vluchtelingen ophalen en in een veilige omgeving kunnen huisvesten.”

Afronding donatie actie voor Oekraïne

Previous
Next

Dat was het dan. Met een goed gevoel ronden we het “Wibaut helpt Oekraïne” project af. Dankzij de vrijgevigheid van alle donateurs hebben we bijna 60.000 euro opgehaald. Het is dankzij deze gulle bijdragen dat we in staat zijn geweest om samenwerkingen op te zetten en essentiële hulp te bieden aan talloze Oekraïners.

Met het geld hebben we meerdere projecten kunnen financieren die gericht zijn op het bieden van vervoer, voedsel en essentiële producten aan Oekraïners die getroffen zijn door het conflict.

Namens alle Oekraïners die zijn geholpen door deze donaties, willen we onze dankbaarheid en waardering uiten.

0
Is er gedoneerd

-

0
Is er uitgegeven

=

0
Is er resterend

Onze financiële
verslaglegging

Totaal donaties

Totaal Ontvangsten

Wibaut Verdubbeling

Totaal:

 

€46.529,00

€12.500,00

€59.029,00

Totaal kosten

Project: Bus Barcelona – Przemyśl

Dutch Civilian Action missie 1

Dutch Civilian Action missie 2

Fast Lane Ukraine missie 1

Fast Lane Ukraine missie 2

Fast Lane Ukraine missie 3

Rory ligthart

Totaal:

 

€27.566,01

€7.000,00

€17.500,00

€908,46

€955,83

€4.000,00

€533,00

€58.463,30

Highlights van onze actie

2022 maart

Start

Wibaut start een maand na de inval met de donatie actie en haalt binnen een maand € 59.029 op.

Project: Bus Barcelona Przemyśl

Voor het eerste project regelen we een bus vanuit Barcelona naar Przemyśl in Polen om 50 voornamelijk Oekraïense vrouwen en kinderen op te halen. Die brengen we naar Alcocebre, Castellón (omgeving Valencia). De eigenaar van een vakantieresort heeft daar appartementen voor de komende maanden beschikbaar gesteld. De Oekraïense vrouwen en kinderen krijgen onderdak, taallessen, eerste levensbehoeften en er wordt werk aangeboden in het resort.

2022 mei

Project: Westelijke Randweg

Als tweede project hebben wij gekeken of wij ons projectlocatie aan de Westelijke Randweg tijdelijk konden inrichten en inzetten voor het huisvesten van vluchtelingen. Helaas kregen wij de vergunningen niet.

Samenwerking WIBAUT x DCA

Dutch Civilian Actions for Ukraine (DCA) helpt de Oekraïnse vluchtelingen door busjes te regelen, deze vol te laden met hulpgoederen, en zelf naar de grens Polen Oekraïne te rijden. Daar melden zij zich aan bij opvanglocaties en kijken zij tegelijkertijd naar nieuwe manieren om te helpen. De vluchtelingen worden daarna bij gastgezinnen geplaatst in Nederland en krijgen tevens nazorg van DCA.

 

https://www.dutchcivilianaction.nl/

2022 juni

2022 juli

Samenwerking WIBAUT x FLU

Fast Lane Ukraine (FLU) draagt haar steentje bij door als matchmaker vrijwilligers, chauffeurs, mensen met hulpgoederen en Oekraïense vluchtelingen te koppelen via inschrijvingen op hun website. Iedere week worden er 50 tot 60 vluchtelingen opgehaald. Deze worden middels een warme overdracht bij opvanglocaties in Nederland ondergebracht. Tegelijkertijd worden hulpgoederen in de bus meegenomen naar Polen en Oekraïne.

https://www.fastlaneukraine.eu/

Eerste missie FLU

Op 29 juli vertrekt de eerste, door WIBAUT gesponsorde, missie van FLU van Aarle Rixtel (dichtbij Eindhoven) naar Lublin in Polen met 5 ton houdbare voedseldonaties van de Makro. Deze leveren zij af bij een distributiepunt. 

Op de terugweg gaan zij langs Przemyśl en Warsaw. Daar halen zij in totaal 6 volwassenen, waarvan 1 gewonde soldaat, en 3 honden op. Zij worden in Amstelveen en Utrecht warm overgedragen bij opvanglocaties.

Tweede missie FLU

De samenwerking bevalt goed en WIBAUT besluit een tweede missie te sponsoren. Op 30 september vertrekt de tweede, door WIBAUT gesponsorde, missie van FLU van Amsterdam naar Warsaw in Polen om zwangerschapskleding en spullen, en baby verzorgingsartikelen te brengen bij een opvanglocatie voor zwangere vrouwen en nieuwe moeders uit Oekraïne. Op de terugweg nemen zij 6 volwassenen en een kind mee die zij in Utrecht bij een opvanglocatie warm overdragen.

2022 september

2022 oktober

Eerste missie DCA

Voordat de samenwerking met WIBAUT werd opgezet, had DCA veel Oekraïense vluchtelingen opgehaald en geplaatst bij gastgezinnen en opvanglocaties. Bij aanvang van de samenwerking met WIBAUT was de vluchtelingenstroom substantieel afgenomen. DCA bedacht derhalve om in Oekraïne zelf te gaan helpen. 

De eerste missie is terug te vinden via onderstaand filmpje. https://youtu.be/ggxIVq2v13E

Derde missie FLU

Op naar de derde en laatste missie in samenwerking met FLU. Zij halen 54 Oekraïnse vluchtelingen op bij meetingpoints in Polen en Oekraïne. Deze worden bij de opvanglocatie op Amsterdam CS afgezet.

2022 november

2023 januari

Tweede missie DCA

Op naar de tweede en laatste missie in samenwerking met DCA. Op basis van hun eerste missie hebben zij vernomen dat bepaalde spullen en apparatuur noodzakelijk zijn om de strenge winter te kunnen overleven. Dit zijn onder andere elektrische kachels, winterkleding, oplaadbare batterijen en een generator, maar ook soep. 

Daarnaast kopen zij ook verzorgingsartikelen en babyproducten zoals tandpasta, crèmes, babyvoeding, luiers en speentjes. Deze doneren zij verspreid in Oekraïne bij diverse organisaties. Denk daarbij aan de frontlinie, een weeshuis, een kinderziekenhuis, en een tuberculose centrum.